2021. július 14. (szerda) 09:44

Óvoda nyáron is?

tudasblog
news/2_0_1000.jpg

Az iskolákban június közepén kitör a vakáció, és főhet a szülők feje, hogyan oldják meg a gyermek nyári felügyeletét. Az iskolások számos tábor közül választhatnak – de mi legyen a kisebbekkel, akik még nem tölthetnek heteket távol a családtól? Járjon-e óvodába az ovis nyáron?

Ha a gyermek oldaláról vizsgáljuk meg a dolgot, akkor nyilvánvaló, hogy jobb nekik, ha közösségben, a jól bevált rendszer szerint telik a nyár. Ilyenkor az összevont csoportok is több élményt, interakciót nyújthatnak, mint az otthoni unatkozás, vagy a „láb alatt” töltött nyári szünet. Ugyanakkor az ovisok is megérdemelnek néhány nap, vagy pár hét szünetet, amikor új impulzusok, szokatlan helyzetek és különleges élmények várnak rájuk.

Ha a szülőket kérdezzük, akkor joggal merülhetnek fel olyan körülmények, ami miatt elengedhetetlen, hogy az óvoda a nyáron is ellássa alapfunkcióját és megoldja a gyermekek napközbeni felügyeletét. Vannak olyanok, akik egyáltalán nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet, hiszen az idén a COVID miatt kevesebb szabadsággal gazdálkodnak. Előfordul az is, hogy a segítséget jelentő nagyszülők már nem élnek, vagy a felvigyázáshoz túl idősek, türelmetlenek, vagy éppen messze laknak a családtól.

Mi a helyzet a pedagógusokkal? Ők szívesen látják a gyerkőcöket, vagy (ahogy egyesek gondolják…) szabadulnának a nyári tehertől? Mivel a pedagógus szakma és a segítő munkakörök mind emberpróbáló, maximális figyelmet, teljes személyiséget igénylő hivatások, el kell fogadni azt, hogy ezeket nem lehet a teljes évben, ugyanolyan erőbedobással végezni. Szükség van a pihenésre, feltöltődésre, ami nem csak nyaralással jár, hanem a következő évre való felkészüléssel, tervezéssel. Ráadásul a vezető pedagógusok keze is kötve van, hiszen ebben az időszakban kötelező kiadni a törvény szerint járó szabadságokat is – így sokkal kisebb a mozgásterük munkaszervezés területén.

A gyakorlat azt mutatja, hogy lehetőségekhez mérten az önkormányzatok, a körülményeket mérlegelve, mindenhol igyekeznek megszervezni az elégséges, szakmailag is megfelelő ellátást: az intézmények a koronavírus-járványt is figyelembe véve tovább tartanak nyitva, vagy legalább ügyeletet biztosítanak, természetesen az igények előzetes felmérésével.

Szóval: járjon nyáron is óvodába a kisgyermek? Minden család a lehetőségeihez mérten kell, hogy vakációt biztosítson a legkisebbeknek is. Ha ez nem mindig oldható meg, akkor számíthatnak a szakemberek segítségére, akik ilyenkor is legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen állnak a gyermekek rendelkezésére.

Ön mit gondol? Járjon nyáron is oviba a kisgyermek?

Vissza